Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,

Το 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παθολογικής Ανατομικής, με την εμβληματική φράση «Εστιάζοντας στη θεραπεία των ασθενών», έχει στόχο όχι μόνον τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των Ελλήνων Παθολογοανατόμων,
αλλά και την κατοχύρωση της σημαντικής προσφοράς μας στην ιατρική φροντίδα του ασθενούς.
Ο Παθολογοανατόμος σήμερα καλείται να αντεπεξέλθει στον δύσκολο και επιτελικό ρόλο του, ως ο επιστήμονας-ιατρός που βρίσκεται πίσω από την θεραπεία του ασθενούς. Η δύναμη μας πηγάζει από τη βαθειά γνώση της παθογένειας της νόσου και την αποστολή μας, που είναι η διάγνωση, η πρόγνωση της νόσου και η πρόβλεψη της απάντησης στη θεραπεία, μέσω μορφομοριακών μελετών των ιστών, των κυττάρων και των παραγώγων τους.
Έτσι, η συνεισφορά μας γίνεται σημαντική στην κλινική αντιμετώπιση του ασθενούς. 

Στο Συνέδριο παρουσιάζονται σημαντικές νεότερες εξελίξεις σε πεδία της ειδικότητάς μας, τόσο ανά όργανο όσο και σφαιρικά, από ομιλητές που διαθέτουν τα εχέγγυα για έγκυρη και ακριβή ενημέρωση.
Περιλαμβάνονται ενότητες σχετικά με θέματα μοριακής παθολογικής ανατομικής, μοριακής παθογένειας νόσων, ποιότητας και ορθής λειτουργίας του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου, καθώς και νεότερα δεδομένα για την ιστογένεση και την διάγνωση παθολογικών οντοτήτων ανά όργανο. Οι διακεκριμένοι ομιλητές από άλλες χώρες, οι οποίοι είναι περισσότεροι από δέκα,
τιμούν το Συνέδριό μας, αποτελώντας ταυτόχρονα απόδειξη της αναγνωσιμότητας των Ελλήνων Παθολογοανατόμων στην διεθνή ιατρική κοινότητα.

Οι πρώτες ενότητες του Συνεδρίου είναι αφιερωμένες στους ειδικευόμενους και στους νέους Παθολογοανατόμους ιατρούς,
οι οποίοι στο 16ο Συνέδριο συμμετέχουν εντυπωσιακά,
τόσο με προφορικές παρουσιάσεις, όσο και με αναρτημένες ανακοινώσεις.
Η κατάρτισή τους, η ενέργεια και ο ενθουσιασμός τους για την Παθολογική Ανατομική εγγυώνται το μέλλον της ειδικότητάς μας.
Σας καλωσορίζουμε στη Θεσσαλονίκη, την όμορφη ιστορική πόλη που συνιστά αδιαμφισβήτητο κόμβο συνάντησης πολιτισμών, για να ισχυροποιηθούμε ως Παθολογοανατόμοι, τόσο ατομικά, όσο και συλλογικά, μέσω της επικαιροποίησης των γνώσεών μας, της ανταλλαγής απόψεων και της διαμόρφωσης κοινής συνείδησης
ότι εμείς αποτελούμε τον καθοριστικό διαγνωστικό/προγνωστικό/προβλεπτικό κόμβο συνάντησης των θεραπευτικών προσεγγίσεων του ασθενούς.


Η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής
Καθηγήτρια Α. Μπατιστάτου

Ο Πρόεδρος της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής
Καθηγητής Π. Χυτίρογλου